fbq('track', 'Purchase', {currency: "HRK", value: 100.00});
Odabir kategorije proizvoda

Što je Isomalt

Što je Isomalt

Često dobivamo ovo pitanje pa smo odlučili dati vam malo iscrpniji odgovor.

Isomalt je otkriven 1960-ih godina i sastoji se od saharoze te podsjeća na obični šećer. Nema mirisa , dolazi u kristalićima i bijele je boje. Isomalt je smjesa dvadisaharidna alkohola:gluko-manitola i gluko-sorbitola. Upotrebljava se u izradi tvrdih bombona, žvakaćih guma, čokolada, pekarskih proizvoda, kao suplement za šećer pa čak i u sirupima za kašalj.

Zbog niske kalorijske vrijednosti isomalt je koristan i za redukaciju unosa kalorija pa je čest sastojak dijetalnih proizvoda.

Zašto se upotrebljava u slastičarstvu?

Velika prednost upotrebe isomalta jest da zagrijavanjem ne gubi slatkoću te se zbog toga uvelike upotrebljava u proizvodnji proizvoda koji se moraju zagrijavati. Druga prednost isomalt jest to što ne apsorbibra puno vode pa su i proizvodi manje ljepljivi. Primjerice ukoliko radite tvrde bombone, možete ih pakirati zajedno i neće se slijepiti jedan za drugoga. Ista ova karakteristika omogućuje i duži rok trajanja proizvoda.

Slatkoća Isomalta ovisi o njegovoj koncentraciji, a može zamijeniti od 45% do 65% slatkoće koju bi dobili od jednakog iznosa običnog šećera.

Kako kuhati i pripremati isomalt?

Kako bi isomalt bio kristalno proziran nije loše upotrebiti destiliranu vodu. Minerali u vodi iz slavine mogu uzrokovati da isomalt požuti kada je izložen visokim temperaturama.

Dodajte samo onoliko vode kako bi smjesa bila natopljena, npr. kao vlažni pijesak.

Upotrebljavajte samo posuđe od inoxa i silikonske špatule. Ne upotrebljavajte drvene kuhače kako isomalt ne bi požutio.

Uvijek upotrebljavajte zaštitne rukavice. Ako nemate one profesionalne poslužit će i dva para latex rukavica!

Kuhajte isomalt na odgovarajućem kuhali. Ako kuhate na električnom kuhalu povšina ploče bi trebala biti manja od površine lonca. Ukoliko kuhate pomoću plina pazite da plamen ne obuhvaća bočne stranice lonca.

Zagrijte Isomalt na 170 C. Skinite sa vatre kada dosegne 167 C i ohladite dno lonca u hladnoj vodi kako bi zaustavili proces kuhanja i to najduže 5 sekundi.

Prelijte Isomalt u drugu posudu i ostavite ga u pećnici zagrijanoj na da miruje oko 15 minuta. Tako ćete dobiti smjesu bez mjehurića.

Neiskorišteni Isomalt pohranite u dobro zatvorenoj kutiji i nikad ga ne spremajte u frižider ili zamrzivač kako ne bi skupio vlagu.

Ponovo ga je najlakše zagrijati u mikrovalnoj pećnici.

Boje u gelu i prahu možete slobobno dodavati, ali čekajte da se Isomalt ohladi na 154 C.

Kako održavati Isomalt na radnoj temeperaturi?

Pripremljeni Isomalt stavite u pećnici grijanoj na 135-150 C. Na ovoj temperaturi može ostati 3 sata bez da požuti.Smjesa će sada biti gušća pa ga slobodno vratite u prethodno stanje grijanjem u mikrovalnoj pećnici oko 20 sekundi.

Isomalt potražite u našem webshopu u sekciji Mase za modeliranje!

Skills

Posted on

24/03/2015